Goudleer

Op goud en zilverleer gevat....

Eglon_van_der_Neer_interieur_met_goudleerwand_ca_1680Een van de meest bijzondere toepassingen van leer is wel het goudleer dat in de 17de en de 18de eeuw in ons land enorm in trek was als wandbekleding. Goudleer vindt hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in het huidige Libië in Noord-Afrika. Via Spanje, Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden vond het zijn weg naar de Noordelijke Nederlanden waar in 1612 de eerste goudleermakerij ontstond.

Eigenlijk geen goud maar bladzilver

De term goudleer is eigenlijk nogal misleidend. Het heeft immers niets met goud maar juist alles met zilver te maken.

Op opgespannen vellen leer wordt een laagje bladzilver aangebracht. Om te voorkomen dat het zilver direct oxideert, worden twee lagen vernis aangebracht die de goudkleur veroorzaken. Na het vernissen, worden de overige kleuren aangebracht. Een aparte behandeling is het aanbrengen van reliëf in het goudleer. Aanvankelijk was dit zogenaamde ´verheven´ leer karakteristiek voor de Noordelijke Nederlanden.

goudleerdetailsmallRijke toepassingen

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum heeft een indrukwekkende collectie goudleer. De permanente expositie toont een overzicht van vroeg 16de eeuws Spaans ´guadameci´ tot laat 19de eeuws goudleer uit het voormalig Nederlands Indië. Naast vele fragmenten van wandbespanningen, zijn er ook kamerschermen en stoelbekledingen te zien. Een diaklankbeeld toont voorbeelden van de rijke toepassingen van goudleer.