Schoeisel

De liefde van de man gaat door de maag....

LadyElizabethKeppel1761detai2lWaar komt die liefde van vrouwen voor schoenen toch vandaan? Die liefde is eigenlijk van alle tijden. Het antwoord is eenvoudig: ‘Dress to impress'.

Schoenen waren duur en de meeste mensen konden zich niet eens één paar veroorloven. Laat staan een kast vol. Kleding en schoeisel waren in vroeger eeuwen zelfs zo kostbaar dat ze bij overlijden van de eigenaar zelfs in boedelbeschrijvingen werden opgenomen!
Het bezit van meer dan één paar schoenen was dan ook een vertoon van status en macht. Nog beter was het wanneer je je schoenen kon veroorloven van dezelfde stof als je japon. Textiel was ook ongelooflijk kostbaar en vaak geweven in bonte patronen. Om een dergelijk patroon op dezelfde plek in een paar schoenen terug te laten komen, kostte dus extra stof en maakte de schoenen nóg duurder. Denk eens aan wat voor entree zo’n dame maakte op een bal!

 

04616
Muiltje 1865-1870
© Schoenenmuseum.nl

Vrouwen uit lagere standen probeerden deze rijke dames natuurlijk zo goed mogelijk te imiteren door het gebruik van afdankertjes van hun werkgeefsters die ze oppimpten met oude linten en goedkope gespen. Ook zij wilden indruk maken op de mannen én hun seksegenoten. En doen we dat eigenlijk niet nog altijd?

valkenierOverigens konden mannen er ook wat van. Wist u dat de hak van oorsprong eigenlijk een mannending was?
Uitgevonden om te voorkomen dat men tijdens het paardrijden uit de stijgbeugels zou glijden. Zo zie je maar…..