Topstukken

Verborgen schat; Ananaszool van Marazzini (1972)

 Marazzini 09373A
Schoen met ananasplateau van P.M.B. Klik op afbeelding voor vergroting.

Aan het begin van deze eeuw schonk een mevrouw uit Rotterdam een paar schoenen uit de jaren 1970 met een heel opmerkelijke plateauzool aan het Nederlands Leder en Schoenen Museum. De schoenen zijn ontworpen door de Italiaan Stefano Marazzini, maar de zool ontwikkelde Marazzini samen met ene meneer Pagani met wie hij samenwerkte onder de naam P.M.B. Deze informatie is afkomstig van Irma Vivaldi en Milo Bandini, de mensen achter de Italiaanse website The Historialist. Zij kwamen nieuwe informatie over de ananaszolen op het spoor die ze afgelopen week publiceerden op hun blog.

Lees meer: Verborgen schat; Ananaszool van Marazzini (1972)

Schilderij van Jan Josef Horemans

Schilderij Jan_Josef_Horemans_1-A1Schoenmaker in 18de eeuwse werkplaats

Tijdens een veiling bij het gerenommeerde veilinghuis Christie’s in Amsterdam, hebben we de hand kunnen leggen op een schitterend werk van de Antwerpse schilder Jan Josef Horemans (1714- ca. 1790).
Het gesigneerde schilderij uit de eindjaren van de 18de eeuw is een voorstelling van een schoenmaker in zijn werkplaats en geeft, dankzij de vele details, een prachtig beeld van de manier van werken in die tijd.

Jan Jansen - Interchangeable 1

Interchangable

Een heel aparte eend in de bijt van Jan Jansen is de Interchangeable 1. Deze prachtige schoen bestaat uit een roestvrij stalen muiltje met een uitneembare schacht van textiel. Hij maakt deel uit van de serie Interchangeable Fashions, een reeks muilen, schoenen en laarzen met uitsparingen in de schachten waarachter contrasterende delen leer, suède en/of textiel zichtbaar zijn. De uitneembare schacht van de Interchangeable 1 is vervaardigd van rood en blauw brokaat. Helaas zijn de kleuren in de loop der tijd wat vervaagd, maar desondanks blijft het ontwerp recht overeind.

De Interchangeable is een bijzonder schoentje. Hoewel Nederland zich halverwege de jaren ’60 langzaam ontdeed van de brave degelijkheid, die vanaf begin jaren ’50 de toon in de schoenmode had aangegeven, waren er maar weinig schoenfabrikanten die hun hoofd boven het maaiveld uit durfden te steken.

Lees meer: Jan Jansen - Interchangeable 1

Het mysterie van de Picasso Zebra print schoenen

Een aantal weken geleden kwam ik op het weblog van het het Bata Schoen Museum een afbeelding tegen van een opvallende heren enkellaars. Naast deze zebra print enkellaars staat een ingelijste foto waarop Pablo Picasso een soortgelijk paar van deze behoorlijk aparte schoenen draagt. Volgens het blog is de afgebeelde enkellaars één van het paar dat Picasso draagt op de foto.

Foto_Bata_Museum_met_rechter_schoen
© Bata Shoe Museum, Toronto

Het grappige is dat het Nederlands Leder en Schoenen Museum toevallig  de andere (linker) laars van dit paar bezit. En het wordt nog leuker. We hebben ook nog een compleet paar van deze zelfde schoenen! Nieuwsgierig hoe dit verhaal in elkaar steekt? Ga er maar eens rustig voor zitten.

Bergmans was een bewonderaar van Picasso

In 1965 besloot de Waalwijkse schoenfabrikant Koos Bergmans, beter bekend als  Jac Bergmans, om in een kleine oplage heren enkellaarzen met een zebra print te gaan produceren. Bergmans was een groot bewonderaar van Pablo Picasso en stuurde daarom een paar zebra laarsjes naar Picasso´s kasteel in Frankrijk in de hoop dat de kunstenaar contact met hem zou opnemen. Jammer genoeg kreeg hij zelfs geen bevestiging dat Picasso de laarzen daadwerkelijk had ontvangen. Sterker nog, Bergmans wist niet eens zeker of de laarzen wel ooit in Zuid/Frankrijk waren aangekomen. Dat wil zeggen; niet tot zijn oog toevallig op een krantenfoto viel waarop de kunstenaar duidelijk zijn laarzen droeg.

Lees meer: Het mysterie van de Picasso Zebra print schoenen