Verrassende toepassingen

Van leer trekken...

detail_zeemleren_handschoenWist u dat leer nog veel meer toepassingen kent dan schoenen, tassen, zadels, leren jassen en bankstellen? Omdat leer een heel sterk en waterdicht product is, werd het duizenden jaren geleden al gebruikt als lichaamsbescherming in de vorm van schilden en harnassen. De Native Americans (Indianen) gebruikten huiden o.a. om tenten van te maken.

Waar brand is... is leer!

Een aantal eeuwen geleden werden brandweeremmers van leer vervaardigd. Om een brand te blussen stonden mensen in lange rijen en gaven ze de emmers water aan elkaar door. Veel zal er niet op het vuur terecht gekomen zijn! In de 17de eeuw werd in Nederland de eerste brandspuit in gebruik genomen. Het was een onhandelbaar apparaat dat dicht bij de brand geplaatst moest worden en daardoor nogal wat slachtoffers eiste. Jan van der Heiden uit Gorcum bracht in 1672 een leren slang op de spuit aan waardoor het water vanaf een afstand op de vuurhaard gemikt kon worden. Een hele verbetering!

70397
op stoom

Vanaf het midden van de 19de eeuw werden leren drijfriemen gebruikt om de met stoommachines opgewekte energie te verdelen over de verschillende fabrieksmachines. De drijfriemen brachten centrale assen, die op de verschillende verdiepingen over de plafonds liepen, in beweging. Met kleinere drijfriemen werden vervolgens de productiemachines aangedreven.emmer

 

Leermoment

Ook nu wordt leer regelmatig verwerkt in alledaagse dingen. Eén van de allernieuwste toepassingen van leer is de leren vloer. En het ringetje in uw kraan wordt niet voor niets ‘leertje’ genoemd!