Blog

Leentjebuur schoenen

cavalli email

Roberto Cavalli bloemsandaal. ca. 2000. © Coll. Nederlands Leder en Schoenen Museum 

Na alle drukte rond de tentoonstellingen Van Onderaf Bekeken en Lost & Found; Romeinse schoenvondsten uit Schotland in het Nederlands Leder en Schoenen Museum én S.H.O.E.S. in de Kunsthal kom ik er eindelijk aan toe om mijn periodieke bijdragen voor enkele vakbladen en nieuwsbrieven te schrijven.

Lees meer: Leentjebuur schoenen

The Historialist

Valerio-Cavalca-A

Inzending voor International Shoe Design Competition 1967 van Valerio Cavalca voor Alexander Nicolette, Parma, Italië. Klik op afbeelding voor vergroting.

Al geruime tijd onderhoudt het Schoenen Museum goede contacten met de Italiaanse schoenenbloggers Irma Vivaldi en Milo Bandini van het blog The Historialist. Met hun niet aflatende honger naar kennis en feiten met betrekking tot de Italiaanse schoenhistorie leveren ze een fikse bijdrage aan de (h)erkenning van het Italiaanse industriële erfgoed.

Lees meer: The Historialist

Schoenentermen

sleehaksneaker

Gisteren was ik op een symposium van de Textielcommissie.nl  over de benamingen van stoffen. Dat klinkt misschien niet heel opwindend, maar daar hadden de ruim 150 aanwezigen, mezelf incluis, een heel andere mening over. De 7 sprekers hadden allen een boeiend verhaal over de vele stofbenamingen die in allerlei beschrijvingen voorkomen en de moeite die het kost om daar tegenwoordig nog de juiste stof aan te kunnen koppelen.

Lees meer: Schoenentermen

Celestino´s: De ontdekking van een fenomeen

MODA IN PELLE

Moda in Pelle no 6, sept 1969 published by U.N.I.C. (Italian Tanneries Association) - courtesy of Paddock - The Historialist

Van de week heb ik me weer volledig laten gaan. Niet met chocola, chips of drank. Ook niet met schoenen kopen of andere geneugten des levens, maar met ouderwets detectiefje spelen! Zoals ik al eerder verteld heb, zijn er nog heel veel schoenen in de collectie van het Schoenen Museum waar de herkomst niet of nauwelijks bekend is. Het ontbreken van goede documentatierichtlijnen, verkeerd gelezen en geïnterpreteerde namen, onervarenheid bij het vastleggen van relevante informatief of het overlijden van mensen die een compleet archief in hun hoofd hadden maar niet op papier.

Archiveren maar!

Ik kan er niet hard genoeg op hameren: lieve ontwerpers, verzamelaars, fabrikanten – LEG EEN GOED ARCHIEF AAN! Dateer ontwerpschetsen of aankopen, maak foto’s van samples en eindproducten, noteer materialen, fabrikantengegevens, leesten, verkochte aantallen, boeken en tijdschriften waar je in vermeld wordt, exposities waar je werk te zien zijn geweest…alles wat je maar kunt verzinnen! Ik weet het, het is een heleboel werk, maar als je achter je werk staat, ben je het aan jezelf verplicht om er een dergelijk archief op na te houden!

Lees meer: Celestino´s: De ontdekking van een fenomeen

Lisa Tucci

Dwalend door de database van het Schoenen Museum, stuitte ik op schoenen van het merk Lisa Tucci. Opvallend aan deze schoenen is de vaak bijzonder gevormde hakken. Ook de rest van de vormgeving is op een prettige manier…anders. Waarom zien we zo weinig van dit label in de winkel?

lisa tucci

Inspiratie opdoen in Italië

Een aantal jaar geleden ontvingen we nog een aantal monsterexemplaren van Lisa Tucci via de (Nederlandse) manager van dit bedrijf met de Italiaans klinkende naam. Toch is het label niet van zuidelijker oorsprong dan Zuid-Limburg, Heerlen om precies te zijn. Het bedrijf werd opgericht door Hans Loffeld, de uitbater van een kleine keten van café’s. In de jaren ’70 maakte hij een reis van 4 maanden, waarbij hij ook Italië aandeed. Hier kwam hij op het idee om ‘in de schoenen te gaan’.

Lees meer: Lisa Tucci