Museum nieuws

Nieuwe tentoonstelling: Van Oerrund tot Expositie

rund3Op zondag 14 oktober gaat in het Nederlands Leder en Schoenen Museum een opmerkelijke tentoonstelling van start: Van Oerrund tot Expositie.

Afstudeerproject

Design Academy Een krantenartikel over het terugfokken van oerrunderen in het Brabantse Keent bracht de Noord-Hollandse Pascalle Bonnier op het thema voor haar afstudeerproject voor de Design Academy. Ze raakte gefascineerd door het bizarre idee om een rundersoort dat al 400 jaar geleden uit het Nederlandse landschap verdween, via een fokproces met moderne rundersoorten terug te halen en daar tevens een landschap voor aan te passen.

Pascalle084

Slachthuis

Gedurende enige tijd observeerde Bonnier één van de koeien binnen het fokproces. Na ‘verleende diensten’ maakte de betreffende koe de onvermijdelijke gang naar het slachthuis, daarbij op de voet gevolgd door Bonnier die de slacht op film vastlegde. Voor haar afstudeerproject liet ze de huid looien. Ook dat proces legde ze op film vast.

Natuurlijke supermarkt

De film vormt een belangrijk deel van de tentoonstelling, evenals de huid van de koe. Verder worden objecten getoond die Bonnier maakte van de ‘restanten’ van de koe, zoals porseleinen tegels en wol. Zelf ziet ze deze objecten als grondstoffen, materialen die weer te gebruiken zijn om echte producten van te maken. Grondstoffen die te ‘koop zijn’ in de supermarkt die ‘Natuur’ heet.

scansoeros162

Tegenstrijdige verwachtingen

Het is geenszins Bonnier’s bedoeling om een waarde oordeel uit te spreken over het terugfok project. Wel wil ze de hoge verwachtingen van de mens ten aanzien van de natuur aanschouwelijk maken en bovendien tonen hoe tegenstrijdig die verwachtingen vaak zijn.

Wat is ‘natuur’?

De natuur is continu aan verandering onderhevig , niet in het minst door menselijke manipulatie. Met de vraag ‘Wat is nu werkelijk natuur?’ hoopt ze het publiek aan het denken te zetten over de authenticiteit van terugfok processen zoals in Keent en de onderdanige rol die natuur daarin speelt.

Van Oerrund tot Expositie

14 oktober 2012 t/m 6 januari 2013